Teknikhandboken Byggnadsplåt

Frågor & Svar

Välkommen till Teknikhandbokens frågeforum. Här har vi samlat svar på frågor som har kommit in från våra besökare. En del av frågorna besvaras i samarbete med Svensk Byggplåt. Är det något du själv undrar över när det gäller byggplåt så går det utmärkt att ställa en fråga via formuläret nedan.
Hur funkar det här med infästning när det gäller byggplåt? Hur vet jag till exempel vilket material skruvar och muttrar ska vara tillverkat av för att få bästa livslängden på till exempel en skorsten?

Vilken typ av infästning som behövs avgörs bäst av en plåtslagare eller en representant från ett företag som säljer infästningsprodukter. Självklart rekommenderar vi också att en plåtslagare utför alla typer av plåtjobb. Läs mer om infästning i Teknikhandboken. 

X
Hur står sig plåt i jämförelse med andra byggmaterial, som till exempel trä eller betong, när det gäller beständighet, livslängd, miljövänlighet med mera?

Byggplåten består av cirkulära byggmaterial för kretsloppsbaserat byggande och tack vare dess tålighet samt möjlighet till återvinning och återbruk, är plåten så mycket mer än bara hållbar. Läs mer om plåtens möjligheter och fördelar som byggmaterial i Teknikhandboken och hos Svensk Byggplåt.

X

Som fastighetsägare har bostadsrättsföreningen ett stort ansvar för att takskottningen blir gjord på ett säkert sätt, både av hänsyn till de som utför skottningen på taken och till de personer eller fordon som kan befinna sig nedanför på gatan. Man vill heller inte få skador på taket av skottningen. Plåttak måste skottas med platsskyffel och det ska alltid upprättas en snöskottningsplan med riskbedömningar. Anlita därför alltid licensierade takskottare, så får ni jobbet gjort på rätt sätt. Många försäkringsbolag ställer dessutom krav på att takskottarna är licensierade för att fastighetens försäkring ska gälla.

Se till att i god tid, innan snön kommer, teckna ett avtal om snöskottning med licensierad takskottare. Det är viktigt att de kan göra en riskbedömning och besiktning av taket innan snön faller.

Här hittar du licensierade takskottare:
Plåt & Ventföretagen
Skotta säkert

Svaret på frågan kommer från Svensk Byggplåt.
X

Börja med att kolla från insidan. Ta dig upp på vinden med en ficklampa och titta efter läckage och missfärgningar i råsponten. Ett otätt tak kan ha läckt under lång tid och skadat den bärande konstruktionen. Om det känns fuktigt eller luktar mögel så är det allvarligt. Titta även utvändigt: taket ska naturligtvis se helt ut. Mossa på betongtak kan innebära fuktskador. Varenda skarv, oavsett takmaterial, är ett potentiellt läckagehot så tak med färre skarvar är att föredra rent byggtekniskt. Tänk på är att takets skyddande underlagspapp brukar åldras snabbare än ytskiktet.

Svaret på frågan kommer från Svensk Byggplåt.

X

Solceller på plåttak fungerar mycket bra. Se till att en plåtslagare besiktigar taket före monteringen av solcellerna. Solcellerna ligger på taket i 40 år eller längre och finns det då ett behov av att renovera taket innan, ska man passa på att göra detta samtidigt. Det blir en dyr affär att montera ner solcellerna efter 20 år och montera tillbaka dem efter takbytet. En annan sak är att man behöver se över sin taksäkerhetsutrustning så den blir anpassad efter taket med solceller.

Svaret på frågan kommer från Svensk Byggplåt.

X

Vår rekommendation är att kontakta ett plåtslageriföretag som är medlem i Plåt & Ventföretagen. Ett medlemskap i Plåt & Ventföretagen kräver seriositet från företagen. Medlemmarna får kontinuerlig information om nya byggregler, lagar, produkter och nyheter som berör branschen samt ett stort nätverk med viktiga branschkontakter. Be gärna om referenser från företagen innan du gör ditt val.

Svaret på frågan kommer från Svensk Byggplåt.

X

Ställ din fråga

Din fråga kommer efter att ha besvarats av våra experter publiceras här.

Har du en bild kopplad till frågan? Bläddra efter en bild på din dator/telefon (JPG):